Group Blog

 • Geen wetenschappelijk bewijs voor werking psychotherapiën

  Posted by Joost / on 01/10/2019 / 0 Comments

  Na tientallen jaren weten we nog steeds niet wat een psychotherapeutisch proces tot een succes maakt, als het al een succes wordt: https://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev-clinpsy-050718-095424

  Bovendien meten ze allerminst of het beter met mensen gaat, maar alleen of ze stoppen met klagen. 

   

 • Rechtzaak BTSW

  Posted by Joost / on 07/20/2017 / 3 Comments

  BTSW heeft in het verleden ook stichting NLP Kring en mij persoonlijk met een rechtzaak bedreigd vanwege een anonieme opmerking hier op de website over BTSW. Op het ogenblik voert BTSW een rechtzaak tegen Carine Damen. Dit omdat Carine over BTSW schrijft in haar boek "Ik was gek van geluk" dat er zaken misgaan bij BTSW. Gegeven mijn eigen ervaring met mensen die over BTSW bij mij hebben geklaagd, paste dit inderdaad in mijn beeld over BTSW.

  Nu heeft Carine Damen alle stukken van de rechtzaak tot nu toe online gezet. Deze stukken heb ik geupload naar het File Cabinet. ..

 • Psychologen en psychiaters frauderen lekker door

  Posted by Joost / on 02/18/2016 / 0 Comments

  In het Financieel Dagblad van 18 februari 2016 las ik dat psychologen en psychiaters onnodig lang doorbehandelen omdat zij dan in een hogere staffel van hun vergoeding komen. Kortgezegd komt het erop neer dat als je een client voor 1700 minuten hebt behandeld dat je veel minder krijgt dan als je diezelfde client voor 1801 minuten behandeldt. En dus klust 75% van de psychiaters en psychologen lekker door.

  Los van de financiele schande van deze fraude waarbij ons zorgsteltsel nodeloos duur wordt gemaakt en dit dan weer ten koste gaat van dure medicijnen die mensen met kanker hun leven verlengen, zijn ..

 • NLP en psychotherapie

  Posted by Joost / on 10/22/2015 / 6 Comments

  Een van de onderwerpen van een recente discussie op Facebook was of je NLP wel of niet met psychotherapie zou kunnen mengen. Het NLP standpunt is duidelijk: NLP is anti-psychotherapie en psychotherapie is anti-NLP. In de discussie werd me gevraagd of ik daar een bron van had anders dan wat Richard Bandler mij heeft gezegd. Het antwoord is gemakkelijk te vinden. Je hoeft “Frogs into Princess” er maar voor te lezen. Zo staat in “Frogs into Princess” onder andere:

  “When we first started in the field [of psychotherapie], we would watch brilliant people do interesting things and then afterwards they ..

 • NLP Trainer Middelmatigheid Test

  Posted by Joost / on 10/19/2015 / 0 Comments

  © 2015 Joost van der Leij

  De afgelopen tijd is er een felle discussie geweest over mijn gebruik van de term “middelmatige NLP trainers”. Hoewel het geen verrassing kan zijn dat er middelmatige NLP trainers zijn, want die zijn er per definitie, vond men kennelijk toch dat je dat niet kon zeggen. Maar als een NLP trainer zich niet door en door beseft dat hij of zij een middelmatige NLP trainer is, dan is er bij die NLP trainer ook geen drive om zich te verbeteren. Vandaar dat ik deze NLP Middelmatigheid Test heb bedacht. Bovendien gebruik ik de term “ ..

 • Psychotherapie werkt slecht bij depressies

  Posted by Joost / on 10/02/2015 / 0 Comments

  Was eerst het onderzoek naar anti-depressiva vervalst door alle resultaten die slecht uitpakken voor de drugs weg te laten, nu blijkt dat dit ook gebeurt met psychotherapie tegen depressie. Nu wordt er wel net gedaan door de psychologen alsof het minder werkt, maar de werkelijkheid is dat cognitieve gedragstherapie zelfs met vervalste cijfers al het net ietsje beter deed dan een placebo. Nu is dat laatste verschil ook verdwenen en kunnen we stellen dat therapie niets doet tegen een depressie.

  Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) is geen therapie, maar een vorm van educatie waarmee je beter leert omgaan met je gevoelens. ..

 • Psychologen hebben vaak ongelijk

  Posted by Joost / on 08/28/2015 / 0 Comments

  Hier op NLP Kring hebben we het al vaak gezegd, maar eens te meer blijkt weer: psychologisch onderzoek klopt van geen kanten. Een reden is dat psychologen de verkeerde vorm van statistiek gebruiken waardoor psychologisch onderzoek bij voorbaat van weinig waarde is. 

  Maar voor NLP beoefenaars is een belangrijker probleem met psychologisch onderzoek dat psychologen tevergeefs proberen om objectieve kennis over de mens te verzamelen, terwijl wanneer het om de menselijke geest gaat, het vooral om onze subjectieve beleving gaat. Om die reden heb je veel meer aan een NLP Coach dan aan een psycholoog. Het gaat er namelijk ..

 • Psychiaters en psychotherapeuten weg bij verzekeraars

  Posted by Joost / on 02/23/2015 / 2 Comments

  Ook psychiaters en psychotherapeuten komen erachter dat het vervelend werken is onder toezicht van verzekeraars. Waar je als NLP coach merkt dat clienten bij wie de rekening wordt vergoed door verzekeraars vervelender zijn dan clienten die er voor kiezen om de factuur zelf te voldoen, is het probleem bij pyschotherapeuten en psychiaters vooral dat de verzekeraars willen meten of wat ze doen ook werkt! Daar willen ze liever geen inzicht in geven. De reden is duidelijk: niemand weet beter dat psychotherapie en psychiatrie slecht tot zeer slecht werkt dan psychiaters en psychotherapeuten.

  20% van de vrijgevestigde psychologen, psychotherapeuten en psychiaters ..

 • Psychologisch onderzoek is onzin

  Posted by Joost / on 04/14/2014 / 0 Comments

  Intro

  Wat ben ik toch gelukkig dat ik ondanks mijn initiële weerstand toch destijds het mastervak Filosofie van de Statistiek heb gestudeerd aan de Erasmus Universiteit. Van tevoren leek het me niet echt leuk om te doen, maar nuttig om psychologisch onderzoek onderuit te kunnen halen. Dat kan ik vandaag de dag inderdaad, maar nog mooier is dat ik op statistiek verliefd ben geworden. Maar dan wel de goede statistiek: subjectieve Bayesiaanse statistiek!

  Psychologen komen er vandaag de dag ook steeds meer achter dat wat ze doen onzin is. Zelfs volgens de normen van de slechte en foute vorm van ..

 • Gelukkig, therapeuten krijgen het zwaarder.

  Posted by Joost / on 01/28/2014 / 4 Comments

  In Nederland hebben we een dom systeem als het gaat om de Geestelijke Gezondheid Zorg (GGZ). Ze werken namelijk allerminst, zoals NLP Kring coaches wel doen, op basis van no cure, nop pay. In plaats daarvan hebben therapeute jarenlang hun hand kunnen ophouden om gratis geld te ontvangen zonder dat daar ook maar enige resultaat tegenover staat. Nu de verzekeraars de vergoeding van de therapeuten hebben overgenomen, worden ze voor het eerst geconfronteerd met een partij die eisen stelt en de oneindige stroom gratis geld indamt. 

  Dus gaan therapeuten, zoals alle mensen waarop wordt gekort, lekker egoïstisch klagen. In ..

 

RSS Feed for this Blog   
 

Join this Group Now!

Forgot Password?

NLP Kring Europa
Powered by Groupsite.com

Visibility Public Membership By Invitation or Approved Request Default Profile Professional

Your Status Not Logged-In